به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری دانشجو؛ خلیل شیرغلامی،مدیرکل مرکز مطالعات سیاسی در همایش «حقوق بشر آمریکایی از نگاه قربانیان» با انتقاد از دوگانگی‌های جهانی، به چالش‌های جدی حقوق بشر و ضرورت تغییر ساختارهای آن پرداخت.
ششیرغلامی اظهار داشت که ما در جهانی زندگی می‌کنیم که مفاهیم آن دچار وارونگی شده‌اند. حقوق بین‌الملل که زمانی نماد عدالت و انصاف بود، امروزه تنها مجموعه‌ای از واژگانی است که در کتاب‌ها زیبا به نظر می‌آید، اما در عمل از محتوای خود فاصله زیادی گرفته است. این دنیای وارونه، جایی است که حقوق بشر برای برخی به معنای کشتار بی‌گناهان، محروم کردن مردم از ابتدایی‌ترین حقوق انسانی و ارتکاب جنایات جنگی به نام دفاع از آزادی و دموکراسی است.
در این جهان، «حقوق بشر» از نظر مدعیان آن به معنای کشتار ۷۰ هزار فلسطینی بی‌گناه، از زن و کودک و پیر و جوان است؛ جایی که دستگاه دیوان کیفری بین‌المللی و گزارشگران حقوق بشر فلسطینی تحریم می‌شوند، در حالی که جنایتکاران جنگی یکدیگر را برای دریافت صلح نوبل معرفی می‌کنند.
وی افزود: در جهانی که دکترین ضاحیه را به‌عنوان توجیهی برای کودک‌کشی و کشتار غیرنظامیان می‌پذیرند، کشتن مردم بی‌گناه را در حالی که اصل تناسب در حقوق بین‌الملل نادیده گرفته می‌شود، به‌عنوان اقدامی مشروع و قانونی می‌خوانند. در این دنیای متناقض، یک قدرت هسته‌ای که متعهد به پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای است، به یک کشور متعهد در این زمینه حمله می‌کند و پس از بمباران تأسیسات هسته‌ای آن، از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌خواهد تا خرابه‌ها را مهر و موم کند تا نظام عدم اشاعه به قوت خود باقی بماند.
این دنیا همان دنیای مدعیان حقوق بشر است که روزی گاز شیمیایی برای صدام تأمین کرده و امروز وزیر خارجه آمریکا کشتار زنان و کودکان غزه را توجیه می‌کند، در حالی که صدراعظم آلمان به‌طور علنی اعتراف می‌کند که برای این جنایات، عامل کثیف دارند. دنیای امروز نه دنیای نظم دو قطبی است، نه پسا قطبی، بلکه دنیای نظم وقاحت است؛ دنیای استثناگرایی آمریکایی که اکنون به استثناگرایی اسرائیلی تبدیل شده است.
در چنین دنیایی، بزرگ‌ترین چالش در حقوق بین‌الملل عدم اجرای برابر قوانین است. اکنون حتی وفادارترین حامیان حقوق بشر نیز به مبانی این قواعد شک دارند. حقوق بشر آمریکایی امروز جز دست‌های خون‌آلود نتانیاهو که از خون بی‌گناهان فلسطینی رنگین است، چیزی نمی‌باشد.
شیرغلامی تبیین کرد که در چنین دنیایی، نظام حقوق بشر جهانی و سازوکارهای اجرایی آن دیگر قادر به پاسخگویی به نیازهای بشری و اخلاقی امروز نیستند. به‌دلیل ذات پلید کسانی که این نظام‌ها را به ابزاری برای پیشبرد منافع خود تبدیل کرده‌اند، دیگر این سازوکارها پاسخگوی مشکلات بشر در دنیای امروز نیستند.
جنوب جهانی باید به‌دنبال تولید مفاهیم جدید و سازوکارهایی جدید برای حفظ کرامت انسانی و حقوق بشر بر مبنای صداقت و بر پایه‌ای محکم و مستقل از رویکردهای ریاکارانه غربی باشد. این نه تنها یک ضرورت است، بلکه فرصتی برای تجزیه و تحلیل و جدا کردن حقوق بنیادین بشر از داعیه‌داران دروغین است.
توحش و بی‌کیفرمانی اسرائیل و حمایت‌های بی‌پایان غرب از نسل‌کشی و جنایات جنگی، آبروی حقوق بشر آمریکایی و اروپایی را از بین برده است. این چالش بزرگ، فرصتی عظیم نیز در خود دارد؛ فرصتی برای کنار گذاشتن این داعیه‌داران دروغین و سپردن حقوق بشر به کسانی که پاک، آراسته و شایسته آن هستند. امید است که این تغییرات به زودی رخ دهد.
در نهایت، نیاز به چارچوبی جدید برای حفاظت از بنیان‌های کرامت و حقوق انسانی بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود.

منبع خبر : خبرگزاری دانشجو | www.snn.ir

** انتشار مطالب دیگر رسانه ها در این سایت صرفا جهت اطلاع پیدا کردن مخاطبان از اخبار منتشر شده در فضای مجازی است و رسانه نکته آنلاین، خبر ذیل را تایید یا رد نمی کند.