به گزارش نکته آنلاین مازندران ؛ در خیابان‌های پر رفت و آمد ساخت پل عابر پیاده از ضروریات ارائه خدمات به شهروندان است پل‌هایی که به دلیل مکانیزه نبودن در بیشتر اوقات بی‌مشتری هم مانده است.   مکانیزه کردن پل‌های عابر پیاده سبب استقبال شهروندان از این پل‌ها و به دنبال آن افزایش ایمنی تردد […]

به گزارش نکته آنلاین مازندران ؛ در خیابان‌های پر رفت و آمد ساخت پل عابر پیاده از ضروریات ارائه خدمات به شهروندان است پل‌هایی که به دلیل مکانیزه نبودن در بیشتر اوقات بی‌مشتری هم مانده است.

 

مکانیزه کردن پل‌های عابر پیاده سبب استقبال شهروندان از این پل‌ها و به دنبال آن افزایش ایمنی تردد عابران پیاده در خیابان‌های پر رفت و آمد می‌شود.

 

سرهنگ نصرالله بیگلری رییس پلیس راهور مازندران در حاشیه توزیع کلاه ایمنی به موتورسوار‌های قانونمند در روستای وسطی کلا شهرستان آمل به این نکته اشاره کرد و گفت : ۲۶۷ پل عابر پیاده در سطح شهر‌ها و جاده‌های استان وجود دارد و با گزارش‌هایی که دریافت شده، متاسفانه کمتر از ۵ درصد مردم از این پل‌ها برای تردد از عرض خیابان وجاده‌ها استفاده می‌کنند و بعضا استفاده نکردن آن‌ها از این پل‌ها باعث بروز تصادف‌ها شده است.

 

او مکانیزه نبودن پل‌های هوایی برای عابرپیاده را یکی از دلایل مهم شهروندان برای استفاده نکردن از آن‌ها و طی کردن مسیر عبوری خیابان‌ها و جاده‌ها اعلام کرد و گفت: متاسفانه بیشتر جانباختگان عابرپیاده با سن بیش از ۶۰ سال بودند که به علت ناتوانی در بالا رفتن پل‌های هوایی غیرمکانیزه و ترجیح دادن به عبور از عرض خیابان‌ها وجاده‌ها جان خود را از دست دادند.

 

بیگلری تصریح کرد: بار‌ها درجلسه‌های شورای ترافیک استان به عنوان یک مطالبه از سوی شهروندان و راهکار پیشگیرانه از تلفات جاده ای، مکانیزه شدن پل‌های عابره پیاده را مطرح کردیم که پل‌های فعلی هیچ تاثیرگذاری در تصادفات وحوادث جاده‌ای و درون شهری استان نداشته است.

 

وی اظهار کرد که بیش از ۵۲ درصد جانباختگان در سوانح وتصادف‌های درون شهری در مازندران عابران پیاده هستند.