– اخبار سیاسی – گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم ـ پرونده ویژه «خادم جمهور»؛ هادی دارابی: سال گذشته در عصرگاه چنین روزی (یکشنبه 30 اردیبهشت 1403) بالگرد حامل آیتالله سید ابراهیم رئیسی هشتمین رئیس جمهوری اسلامی ایران همزمان با شب میلاد حضرت ثامنالحجج امام علیبن موسی الرضا(ع) در سانحهای سقوط کرد و رئیسجمهور بههمراه آیتالله آلهاشم امام جمعه تبریز، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی و دیگر سرنشینانِ پرواز اردیبهشت یعنی سردار سید مهدی موسوی فرمانده حفاظت ریاستجمهوری و اعضای کادر پروازی به شهادت رسیدند.
پیکر شهدا بعد از حدود 14 ساعت عملیات جستوجو، صبح روز دوشنبه 31 اردیبهشت 1403 در نزدیکی روستای اوزی در منطقه ورزقان آذربایجان شرقی یافته شد که همگی به شهادت رسیده بودند. آقای رئیسی در آن سفر، بعد از افتتاح سد قیزقلعهسی بهاتفاق الهام علیاف رئیس جمهور آذربایجان در منطقه خداآفرین، در حال بازگشت بهسمت پالایشگاه تبریز برای افتتاح دیگری بود که این حادثه برای وی رخ داد.
بعد از تأیید و اعلام شهادت ایشان در صبح روز 31 اردیبهشت 1403، عزای عمومی کشور و قلوب مردم را فرا گرفت و داغ از دست دادن رئیسجمهور بر دل ملت ایران نشست، همگان بعد از مواجهه با این شوک ناگهانی آماده شده بودند تا با ابدان مطهر شهدای خدمت و شهید رئیسی وداع و او را بدرقه کنند؛ بر همین مبنا بود که تشییعی کمنظیر و تاریخی برای آیتالله رئیسی در کشور برگزار شد. طبق قانون اساسی میبایست حداکثر تا مدت 50 روز انتخابات جدید برگزار شود و دولت جدید منتخب شود که همین امر نیز صورت گرفت. مردم ایران در این حادثه، برای دوم رئیسجمهورشان را در صحنۀ خدمت از دست دادند؛ شهید رجایی سال 1360 و شهید رئیسی سال 1403 دو رئیس دولت بودند که حین خدمت به مردم، با شهادت از دنیا رفتند.
خبرگزاری تسنیم بهمناسبت فرارسیدن اولین سالگرد شهید رئیسی رئیسجمهور فقید، مصاحبههایی را در قالب یک پرونده ویژه انجام داده است که در این ایام منتشر شد (مصاحبات پیشین در این پرونده در زیر آمده است).
روایت شنیدهنشده بذرپاش از آخرین سفر شهید رئیسیاسماعیلی:شهید رئیسی دوگانه «نمیشودونمیتوانیم» را باطل کردسیدعلی رئیسی: توجه به مردم ویژگی شخصیت شهید رئیسی بودخلجی: شهید رئیسی دوگانههای خطرناک در کشور را کنار زدروایتی از بازدید صبح جمعه شهید رئیسی برای احیای صنعت فضاییماجرای نامه شهید رئیسی به روحانی پیش از گرانی بنزینروایت وحیدی از تذکرات شهید رئیسی در برخورد با اغتشاشات 1401شهیدرئیسی به روستاهایی رفت که مسئولان نامش را هم نشنیده بودندروایتهایی از مردمداری شهید رئیسی و بالابردن قرآن در نیویورکمجوز شهید رئیسی برای حضور سخنگوی دولت بین دانشجویان در 1401در این مصاحبه، میزبان مهدی مجاهد معاون پیگیریهای ویژه دفتر رئیسجمهور شهید آیتالله رئیسی بودیم تا با وی که از نزدیکان شهید محسوب میشد و سالیان مدید همراه او بود، به مرور خاطراتی از سیره، سبک کاری، فسادستیزی، خستگیناپذیری، کار شبانهروزی و اهمیت به دغدغههای مردم توسط رئیسجمهورِ فقید بپردازیم.
متن این گفتوگو بهشرح زیر است:
تسنیم: لطفاً درباره سابقهی آشناییتان با شهید رئیسی توضیح بفرمایید.
مجاهد: من از اوایل دهه 1390 با ایشان از نزدیک آشنایی و همکاری در قوه قضاییه داشتم؛ همکاری مستمر ما نیز از دوران ریاستشان بر قوه قضاییه شروع شد و بهعنوان معاون پیگیریهای ویژه دفتر رئیس قوه قضاییه و بعد نیز با همین سمت در دولت در کنارشان بودم.
تسنیم: لطفاً درباره حیطهی کاری توضیح بفرمایید. تعامل شما با شهید رئیسی چگونه بود؟ چه پیگیریهای ویژهای باید از جانب شما میپذیرفت؟
مجاهد: شهید رئیسی در دوره قوه قضاییه و دولت، ضمن اینکه امورات جاری و روزانهی خود را دنبال و مدیریت میکرد؛ برخی موضوعات ویژه را هم پیگیر بود. این موضوعات، زنجیرهای از اقدامات را میطلبید که مورد پیگیری قرار بگیرد. مثلاً در دوران ریاست جمهوریشان، روز تنفیذ گفتند که ما تعدادی از مسائل کشور را بهعنوان مسائل اولویتدار احصا کردهایم و اینها را بهطور ویژه در دستورکار قرار میدهم.
برخی کارها بهصورت دبیرخانهای و با روال جاری دنبال میشد ولی شهید رئیسی بعضی موارد را به ما ارجاع میدادند تا پیگیری ویژه شود؛ پیگیری فقط نامهنگاری نیست و بلکه از کنش رئیسجمهور تا تحقق نتیجه را در بر میگیرد.مسئله کرونا، ناترازیهای آب، برق و گاز از این قبیل مسائل است. احیای واحدهای تولیدی و کارخانهجات تعطیل که از زمان حضورشان در قوه قضاییه شروع شده بود نیز از این مسائل است. برخی کارها بهصورت دبیرخانهای و با روال جاری دنبال میشد ولی شهید رئیسی بعضی موارد را به ما ارجاع میدادند تا پیگیری ویژه شود؛ پیگیری فقط نامهنگاری نیست و بلکه از کنش رئیسجمهور تا تحقق نتیجه را در بر میگیرد. ما درباره یک موضوع مطالعه اولیه را انجام میدادیم و ایشان گزارش آن را میخواند و دستوری میداد و باید پیگیری میکردیم.
مثلاً موضوع آزادسازی سواحل توسط ایشان به ما ارجاع شد و بعد از انجام کارهای مقدماتی، در اولین سفر استانی به گیلان دستور عقبنشینی همه دستگاهها تا حریم قانونی را صادر کردند. دستور ایشان نیز به دستور مکتوب تبدیل شد تا همه دستگاهها آن را اجرا کرده و یک بازرس ویژه تعیین شد تا موضوع را تا اجرا در مدت معلوم و تعیینشده دنبال کند. البته در این مسیر، برخی موانع و یا عدم هماهنگیها وجود داشت که ما وظیفه داشتیم آن را در جلسات مختلف بررسی و رفع کنیم تا کار به نتیجه برسد. همهی این اقدامات ما بهعنوان دفتر رئیسجمهور و زیرنظر شخص رئیسجمهور انجام میگرفت و شأن مستقلی وجود نداشت.
تسنیم: از جمله مواردی که رهبر معظم انقلاب بر آن نیز صحه گذاشته و در احکام مختلف مسئولیتی به آن اشاره داشتند، مبارزه با فساد توسط شهید رئیسی بود؛ از نظر شما، آقای رئیسی چه نگاهی به مسئله مبارزه با فساد داشت؟
مجاهد: آقای رئیسی در آستان قدس، قوه قضاییه و ریاست جمهوری وقتی کار را تحویل گرفت این نهادها دچار افول سرمایه اجتماعی شده و اعتماد مردم نسبت به رأس آن نهاد کاهش یافته بود و برخی از مقامات آن نهادها در افکار عمومی، خودشان در مظان اتهاماتی بودند.
بزرگترین کار آقای رئیسی این بود که در آستان قدس، قوه قضاییه و دولت سرمایه اجتماعی را احیا کرد؛ مهمترین مولفه نیز در این زمینه، پاکدستی و روحیه مبارزه با فساد بود. مردم آقای رئیسی را به سلامت و پاکدستی میشناختند و به او اعتماد داشتند.بزرگترین کار آقای رئیسی این بود که در این سه نهاد، سرمایه اجتماعی را احیا کرد؛ مهمترین مولفه نیز در این زمینه، پاکدستی و روحیه مبارزه با فساد بود. مردم آقای رئیسی را به سلامت و پاکدستی میشناختند و به او اعتماد داشتند و این اعتماد به مرور افزایشی شد. در حکم مسئولیت آیتالله رئیسی برای ریاست قوه قضاییه رهبر معظم انقلاب فرمودند در کلیه فصول تحول روحیه انقلابی، ضدفساد و مردمیبودن را حفظ کنید. اینجا باید بگوییم که اقدامات آقای رئیسی نیز عمل به این منویات بود. همچنین در این حکم آمده بود که مبارزه با فساد از داخل قوه قضاییه آغاز شود و آقای رئیسی علیرغم موانع متعددی که وجود داشت این کار را آغاز کرد. یکی از پروندههای بزرگ آن، رسیدگی به پرونده آقای طبری بود.
رسیدگی به پروندههای قضاتی که مرتکب فساد شده بودند و تعداد آنها کمتر از یک درصد جامعه قضایی کشور بود و و اطلاعرسانی آن به مردم نیز از سوابق عملکرد ایشان است که انتقاد برخی را هم در بر داشت ولی شهید رئیسی معتقد بود اگر به این مواردِ کمتر از یک درصد رسیدگی و اطلاعرسانی مناسبی کنیم، مردم فساد را به کل قوه قضاییه تعمیم نمیدهند و اتفاقاً اعتماد مردم افزایش مییابد.
مردم به آقای رئیسی بهعنوان چهره ضدفساد دل بسته بودند و به همین علت برخی میگفتند که او از قوه قضاییه نرود. شهید رئیسی در آن دوران میگفت من در قوه قضاییه هستم و فساد در جای دیگری تولید میشود و پروندهها به ما میرسد و باید در دولت جلوی آن را بگیریم. البته کار دولت فقط این نیست و در انتهای دولت دوازدهم زندگی مردم مختل شده بود و درآمدهای کشور به حداقل رسیده، فروش نفت کاهش و کرونا همهگیر شده بود و برخی اعضای دولت نیز میگفتند کشور در آستانه فروپاشی قرار گرفته است.
برای اولینبار در تاریخ جمهوری اسلامی ایران، هر انتصابی که در سطح شخص رئیسجمهور و مقامت سیاسی کشور صورت میگرفت از وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه، سازمان بازرسی کل کشور، دیوان محاسبات و حفاظت اطلاعات قوه قضاییه استعلام صورت گرفت.آیتالله رئیسی اقدامات متعددی برای مبارزه با فساد داشتند؛ اولینکار این بود که روندهای تصمیمگیری شفافسازی شده، امضاهای طلایی حذف و فرآیند صدور مجوزها تسهیل، اسامی بدهکاران بانکی و صورتهای مالی شرکتهای بزرگ دولتی منتشر شود. همچنین تلاش شد مدیران پاکدست و ضدفساد باشند و برای اولینبار در تاریخ جمهوری اسلامی ایران، هر انتصابی که در سطح شخص رئیسجمهور و مقامت سیاسی کشور صورت میگرفت از وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه، سازمان بازرسی کل کشور، دیوان محاسبات و حفاظت اطلاعات قوه قضاییه استعلام صورت گرفت.
این مسئله در دولتهای گذشته سابقه ندارد؛ در ادوار گذشته طبق قانون باید از وزارت اطلاعات استعلام گرفته میشد اما دولتها معمولاً از همین یک استعلام هم فراری بودند. آقای رئیسی درباره سلامت و پاکدستی افراد گزارش مشروح دریافت میکرد. شاید این اقدامات امکان خطا را به صفر نرساند ولی به حداقل ممکن کاهش میدهد.
دولت شهید رئیسی بهشت دستگاههای نظارتی بود. در قریب به اتفاق جلسات تصمیمگیری دولت شهید رئیسی، نمایندگانی از دستگاههای نظارتی حضور داشتند.مرحلهی دوم، حضور دستگاههای نظارتی در دولت بود که صورت گرفت؛ دولت شهید رئیسی بهشت دستگاههای نظارتی بود. در قریب به اتفاق جلسات تصمیمگیری دولت شهید رئیسی، نمایندگانی از دستگاههای نظارتی حضور داشتند. طبیعی است در این دولتی که اینقدر شیشهای شده و در منظر دستگاههای نظارتی است، اگر هم فسادی رخ دهد، بلافاصله دیده میشود.
همچنین در نهاد ریاست جمهوری بازوی نظارتی خود رئیسجمهور، دفتر بازرسی ویژه است؛ این بخش در دولت نهم و دهم از خود رئیسجمهور حکم میگرفت ولی بعد از آن به یک دفتر کوچک بازرسی ویژه تبدیل شده بود. آقای رئیسی جایگاه بازرسی ویژه را ارتقا داد و اختیارات اصل 127 قانون اساسی خود در نظارت و مبارزه با فساد را به بازرس ویژه خود سپرده و رئیس سازمان بازرسی کل کشور را برای این کار انتخاب کرد. اگر این دولت ادامه میداشت روندهای فسادزا به صفر نزدیک میشد.
نتیجهی اقدامات شهید رئیسی در شفافسازی روندها و تقویت نظارتها بود ک..
منبع : خبرگزاری تسنیم
** انتشار مطالب دیگر رسانه ها در این سایت صرفا جهت اطلاع پیدا کردن مخاطبان از اخبار منتشر شده در فضای مجازی است و رسانه نکته آنلاین، خبر ذیل را تایید یا رد نمی کند.
Saturday, 5 July , 2025